• Balení
search

119. Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice (z pohledu legislativy platné od 1. 7. 2022)

484,00 Kč

484,00 Kč bez DPH

Namísto 605,00 Kč

(první vydání)

Tento balíček obsahuje

Počet

Rok 2022 byl pro vyhrazená technická zařízení a pro odbornou způsobilost v elektrotechnice přelomovým rokem. Dne 1. 7. 2022 vstoupila v účinnost nová legislativa, která nahradila mnohdy více jak 40 let staré právní předpisy. Tato publikace si tak klade za cíl vám novou legislativu přiblížit, a to srozumitelnou formou, kdy v příslušných kapitolách se snaží řešit jak problematiku zákona č. 250/2021 Sb., tak i problematiku prováděcích nařízení vlády č. 190/2022 Sb. a č. 194/2022 Sb. komplexně.

Celá publikace je rozdělena do několika částí. Po úvodní části se druhá část obecně věnuje legislativnímu procesu a změně legislativy, kdy upozorňuje na to, které legislativní předpisy byly zrušeny, a kterými byly naopak nahrazeny.

Třetí část se pak věnuje problematice vyhrazených elektrických zařízení. V této části naleznete odpovědi na otázky, kdo musí disponovat oprávněním, kdo naopak osvědčením, jaké povinnosti splnit při uvádění vyhrazených elektrických zařízení do provozu, co musíte splnit k řádnému a bezpečnému provozu provozovaných vyhrazených elektrických zařízení, otázky týkající se revizí a zprávy o revizi, ale v neposlední řadě také které vyhrazené elektrické zařízení se nesmí provozovat, protože nesplňuje požadavky na bezpečnost.

Ve čtvrté části se autor věnuje problematice odborné způsobilosti v elektrotechnice, porovnání stupňů odborné způsobilosti dle staré a nové legislativy a dále jednotlivým stupňům odborné způsobilosti. Pozornost je věnována i tomu, co je považováno za uznatelné elektrotechnické vzdělaní, nebo jaké profesní kvalifikace jsou přípustné pro který stupeň odborné způsobilosti. V této části naleznete rovněž vzory dokumentů.

Pátá část je věnována uznávání odborné způsobilosti zahraničních fyzických osob a část šestá se zabývá kontrolní činností a možnými pokutami za nesplnění povinností dle této legislativy.

Autorem knihy je Mgr. Radek Roušar, který se z pozice prezidenta Elektrotechnického svazu českého, z. s. a předsedy Sekce pro vyhrazená technická zařízení Hospodářské komory České republiky 8 let spolupodílel na tvorbě této legislativy. Ve své činnosti autor pokračuje po vstoupení nové legislativy v účinnost a snaží se na základě jednání se zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a Státního úřadu inspekce práce řešit sporná ustanovení nové legislativy a vytvářet k nim stanoviska. V této příručce tak naleznete v řadě míst nejen informaci o tom, jaké znění má daná problematika, ale i jaký je doporučený postup v dané oblasti. Na publikaci se dále podílel Ing. Michal Kříž, který je viceprezidentem Elektrotechnického svazu českého, z. s. a zpracovatelem řady technických norem, který publikaci doplnil o souvislosti s platnými technickými normami.

Publikace je určena všem elektrotechnikům, kteří montují, udržují, opravují a revidují vyhrazená elektrická zařízení. Je určena také právnickým a podnikajícím fyzickým osobám, které provádějí montáž, opravy, údržbu a revize vyhrazených elektrických zařízení i těm, které tato zařízení provozují. V neposlední řadě je určena i právnickým a podnikajícím fyzickým osobám, které zajišťují školení a zkoušky odborné způsobilosti osob poučených a znalých (elektrotechniků a vedoucích elektrotechniků).

119B

Parametry

Rok vydání
2023
Autor
Mgr. Radek Roušar
Svazek
119, základní edice ELEKTRO
Formát
A5, E-kniha
Obsah
96 stran a 7 tabulek
Inzerenti
FINDER, RITTAL, OEZ, NOARK, DCK, KOPOS, ELEKTRO Bečov, MSE, ESČ, Elektroprůmysl, Elektrika.cz, IN-EL, UNIT